Τι στρώμα να διαλέξω για τη μέση; Αναλυτικός οδηγός αγοράς


Η ερώτηση «
Τι στρώμα να διαλέξω» είναι μία από τις δυσκολότερες που θα κληθείτε να απαντήσετε και η οποία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη την καθημερινότητά σας.

Όταν η ερώτηση γίνεται «Τι στρώμα να διαλέξω για τη μέση», τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Στο Decomall γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία του ποιοτικού ύπνου στη ζωή μας και για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε τον οδηγό που ακολουθεί.

Συνεχίστε την ανάγνωση και ενημερωθείτε για τους τύπους στρωμάτων που είναι σήμερα διαθέσιμοι καθώς και για το ιδανικό στρώμα για εσάς, ειδικά αν υποφέρετε από πόνους στη μέση, οσφυαλγία, ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ποιότητα του ύπνου σας.

 

Τι στρώμα να διαλέξω και τι να προσέξω πριν την αγορά;

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το καλύτερο στρώμα» κι αυτό γιατί πολύ απλά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έτσι κάθε στρώμα ανταποκρίνεται σε διαφορετικές ανάγκες.

Κριτήρια όπως η στάση στην οποία κοιμάστε συχνότερα, το βάρος σας, το αν κοιμάστε μόνοι ή μοιράζεστε το κρεβάτι και αρκετές ακόμα λεπτομέρειες θα καθορίσουν τι στρώμα να αγοράσετε.

Αν στο παρελθόν παρουσιάστηκε πόνος στη μέση από στρώμα, αν πάσχετε από οσφυαλγία ή δισκοπάθεια, ή σε περίπτωση που αναζητάτε ανατομικό ή ορθοπεδικό στρώμα, καλό είναι να ενημερώσετε το κατάστημα για να σας κατατοπίσει με ασφάλεια ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

Τι στρώμα να αγοράσω; Αυτά είναι τα πιο διαδεδομένα είδη στρωμάτων

Δείτε τα βασικά είδη στρωμάτων που είναι σήμερα διαθέσιμα, τα χαρακτηριστικά τους και τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.

 

Στρώματα με ανοιχτά ελατήρια τύπου Bonnell


Τα στρώματα που διαθέτουν ανοιχτά ελατήρια Bonnell είναι τα παλιότερα και ίσως τα πιο διαδεδομένα.

Εδώ τα ελατήρια είναι τοποθετημένα σε σειρές και ενωμένα μεταξύ τους, στηρίζονται σε μια ατσάλινη ράβδο περιμετρικά που ενισχύει την αντοχή τους και διαθέτουν ενίσχυση στο πάνω και το κάτω μέρος από κάποιο αφρώδες υλικό ή βάτες.

Πιο αναλυτικά:

·        είναι σχετικά οικονομικά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα της αγοράς

·        είναι αρκετά σκληρά, οπότε προσφέρουν καλή στήριξη στη σπονδυλική στήλη και ενδείκνυνται για άτομα με αυξημένο βάρος

·        είναι ευαίσθητα σε κινήσεις και αναπηδήσεις, άρα όχι ιδανικά αν κοιμάστε με παρέα και ξυπνάτε εύκολα όταν το άλλο άτομο κινείται

Ένα στρώμα με ελατήρια είναι το κατάλληλο στρώμα για δισκοπάθεια, καθώς είναι όσο σκληρό χρειάζεται, διασφαλίζοντας ότι η μέση σας δεν θα «βουλιάζει» όσο κοιμάστε.
επίπεδα στρώματος με ελατήρια τύπου Bonnell για τη μέση

 

Στρώματα με κλειστά ελατήρια τύπου Pocketed


Σε αντίθεση με τα Bonnell, τα ελατήρια τύπου Pocketed δεν είναι ενωμένα μεταξύ τους και βρίσκονται μέσα σε ξεχωριστές θήκες/τσέπες, εξ ου και η ονομασία τους (pocket=τσέπη).

Δείτε πότε να επιλέξετε στρώμα με ανεξάρτητα ελατήρια Pocket:

·        όταν ψάχνετε ανατομικό ή ορθοπεδικό στρώμα πιο μαλακό

·        όταν δεν θέλετε να επηρεάζεστε από τις κινήσεις του ατόμου που κοιμάται δίπλα σας

·        όταν έχετε χαμηλό σωματικό βάρος ή κοιμάστε σε εμβρυακή στάση

Όσον αφορά οσφυαλγία και στρώμα, η καλύτερη λύση είναι ένα στρώμα ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό, γεγονός που κάνει τα pocket ελατήρια εξαιρετική επιλογή. Επιλέξτε ένα τέτοιο στρώμα κρεβατιού και ξεχάστε τον πόνο στη μέση από το στρώμα σας.
στρώματα με ελατήρια τύπου Pocketed για οσφυαλγία


Στρώματα με memory foam


Τα στρώματα χωρίς ελατήρια φτιάχνονται συνήθως από πολυουρεθάνη, παίρνουν το σχήμα του σώματός μας όσο κοιμόμαστε και επανέρχονται στην αρχική τους θέση κάθε φορά που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι.

Καθώς παίρνουν το «καλούπι» του σώματός μας, τα στρώματα αφρού μειώνουν την πίεση στις αρθρώσεις και προσφέρουν μία υπέροχη αίσθηση χαλάρωσης.

Ωστόσο, αν έχετε υψηλό σωματικό βάρος ή ζεσταίνεστε αρκετά κατά τη διάρκεια του ύπνου, ίσως να μην είναι τα ιδανικά για εσάς.

Στρώματα αφρού memory foam για πόνους στη μέση
 

Στρώματα Latex


Στην ερώτηση «τι στρώμα να διαλέξω», το latex κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Ανατομικό, δροσερό και υποαλλεργικό, το latex ως υλικό αναπνέει και είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την πιο ακριβή λύση στη λίστα μας.

Τέλος, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν 2 τύποι latex, το συνθετικό και το φυσικό, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την επιλογή σας (η πρώτη λύση δεν είναι τόσο φιλική προς το περιβάλλον), ενώ αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική κουβέρτα υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιωθεί η λειτουργία του.

 επίπεδα στρωμάτων latex για πόνους στην πλάτη

 

Τελικά, τι στρώμα να διαλέξω για τη μέση;


Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, το καλύτερο στρώμα είναι αυτό που ανταποκρίνεται σε εσάς, τις ανάγκες σας και τον τρόπο που κοιμάστε.

Έτσι καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

·        Τι στρώμα να πάρω αν κοιμάμαι μπρούμυτα ή ανάσκελα; Εδώ χρειάζεστε στήριξη στη μέση και την πλάτη και άρα είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε ένα στρώμα σκληρό, με μεγάλη αντίσταση. Ανάλογα με το βάρος σας και το αν κοιμάστε μόνοι, επενδύστε σε στρώμα με ελατήρια τύπου Bonnell ή pocket.

·        Τι στρώμα να διαλέξω αν κοιμάμαι στα πλάγια; Σε αυτή την περίπτωση, τα σκληρά στρώματα θα επιβαρύνουν τη σπονδυλική σας στήλη η οποία δεν θα είναι σε ευθεία και όλο το βάρος θα «πέφτει» στους ώμους και τη μέση. Εδώ καλύτερα είναι να προτιμήσετε κάτι πιο μαλακό, για να έρχεται η πλάτη σας σε ευθεία, όπως τα στρώματα αφρού.

·        Τι στρώμα να αγοράσω αν αλλάζω συχνά στάση; Η καλύτερη λύση εδώ είναι το latex, που προσφέρει μία καλή αναλογία αντίστασης και ευκαμψίας.

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση είναι πως τα στρώματα έχουν ημερομηνία λήξης.

Για να επιμηκύνετε τη διάρκεια της ζωής τους, καλό είναι να τα αερίζετε τακτικά, καθώς και να τους αλλάζετε θέση, τόσο γυρνώντας μεριά (το πάνω, κάτω – και αντίστροφα) όσο και φορά (το κεφάλι, στα πόδια – και αντίστροφα).

Κατά μέσο όρο ένα στρώμα προσφέρει σωστή στήριξη για περίπου 10 χρόνια, ενώ καλό είναι να το αντικαταστήσετε αμέσως μόλις δείτε τα πρώτα βαθουλώματα, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν σας στηρίζει επαρκώς.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι να αγοράσετε και το κατάλληλο μέγεθος. Σημασία δεν έχει ο τύπος του κρεβατιού, αφού κάθε στρώμα μπορεί να ταιριάξει σε ξύλινα και μεταλλικά κρεβάτια, επενδυμένα με ύφασμα ή χωρίς.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν αγοράζουμε λάθος μέγεθος, καθώς λίγα εκατοστά διαφοράς θα δημιουργήσουν εξογκώματα, πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας.

Αν θέλετε να κάνετε ένα “test drive”, τα ανωστρώματα είναι η καλύτερη λύση!

Επενδύστε σε ένα ανώστρωμα για να κάνετε ουσιαστικά δοκιμή – αγοράζεται έξτρα, είναι αποσπώμενο και παρατείνει τη ζωή του στρώματός σας. Το εξωτερικό τους κάλυμμα πλένεται, ενώ μπορείτε να «τεστάρετε» memory foam ή latex προτού κάνετε το μεγάλο βήμα.

Στο Decomall θα βρείτε στρώματα, ανωστρώματα και κρεβάτια Ελληνικά και ποιοτικά, στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Ανακαλύψτε την τεράστια συλλογή μας και επιλέξετε το ιδανικό για εσάς!

«Επιλέξτε το ιδανικό στρώμα για εσάς!»